Juoksun tekniikkavalmennuksessa

Sain vaimoltani mahtavan joululahjan viime vuonna eli juoksun tekniikkavalmennustunnin.

Se oli jäänyt ennen kesää käyttämättä johtuen lähinnä koronarajoitteista. Nyt kuitenkin saatiin ajankohta sovittua ja Tanja Heleä, joka toimii Vauhtisammakoiden yhtenä juoksuvalmentajana, piti minulle juoksun tekniikka-analyysin.

Ensin käveltiin Vartiovuorenmäelle ja Tanja kyseli juoksutaustastani. Kun päästiin perille, otettiin lyhyt video juoksustani, jota sitten yhdessä tarkasteltiin. Tanja teki huomioita mm. juoksuasennostani (keskikehon tuki pettää ja lantio pääsee joustamaan), askelluksesta (astun jalkaterän ulkosyrjälle liikaa ja askel on aavistuksen pitkähkö ja turhan matala sekä voisi olla nopeampi kosketus maahan) ja käsien liikkeestä (toimii mallikkaasti!).  Kokonaisuutena ei ollut siis mitään isompaa korjattavaa, mutta sain hyviä vinkkejä siitä, miten tekniikkaa voitaisiin parantaa. Sitten kokeiltiin ylä- ja alamäkijuoksua. Ylämäkitekniikkani oli kohdallaan, mutta alamäkeen mennessä saisin enemmän tehoja irti antamalla juoksun rullata. Lopuksi otettiin vielä pari videota ja katsottiin, miten vinkit olivat muuttaneet juoksuani.

Muutosten tekeminen vie aikaa, etenkin kun on juossut koko elämän tietyllä tavalla. Muutokset kannattaa tehdä kärsivällisesti esim. keskittymällä yhteen asiaan lenkillä. Mitään isoa muutosta minun ei onneksi tarvitse tehdä, vaan pikkuhiljaa voisi ajaa uusia juttuja sisään.

Olin heti seuraavana päivänä juoksemassa 7 km lenkin ja kokeilin näitä käsiteltyjä asioita eli hieman etukenompi juosuasento, vatsa aktiivisena, nopeampi askellus, jalkaterän osuminen maahan siten, että päkiä takaosa osuu avvistuksen ennen kantapäätä. Tietysti oli siis pakko heti koittaa kaikkia! No, tuntui, että hyvin tuo onnistui. Sen kyllä huomasi, että vauhti nousi lähes väkisin kovemmaksi kuin mitä olisin muuten juossut. Samalla nousi myös syke. Lopulta tulin juosseeksi tuon 7 km lenkin 40 minuutissa keskimääräinen askeltiheys 167 spm, maakosketuksen kesto 281 ms, kun pari päivää aiemmin olin tehnyt samanpituinen lenkin arvoilla 162 spm, 300ms pari minuuttia hitaammin, mutta alemmalla keskisykkeellä. Täytyy jatkaa arvojen tarkkailua. Täytyy kehua, että juoksua tukeva siihen suunniteltu sykevyö tuo kyllä mielenkiintoista dataa lenkeistä.




Kommentit

Suosituimmat

Maratonin sijaan mäkitunkkausta ja tennistä

Taistellen maaliin HCM:llä

Treeniaikaa tuli lisää