Tasotestiä juoksemassa

Juoksukoulun tasotesti oli mielenkiintoinen kokemus.

Tarkoituksena oli juosta kilometrejä siten, että jokaisen kilometrin jälkeen vauhti koveni n, 30 sek/min. Meidät jaettiin eri vauhtiporukoihin ja porukoita tahdittivat juoksukoulun jänikset. Tavoitteena oli pysyä jänisten vauhdissa vähintään 5 kilometriä ja luovuttaa sai vasta sitten, kun ei vaan enää jaksa pysyä mukana. Koko jutun ideana oli saada selville yksilöllinen maksimisyke, jonka avulla sitten saataisiin määriteltyä henkilökohtaiset sykerajat. Noita sykerajoja sitten käytetään hyväksi juoksuharjoittelussa.

Meitä lähti liikkeelle meidän vauhtiryhmässä 2 jänistä ja 6 juoksukoululaista (joista 4 miestä ja 2 naista). Ensimmäiset 3 kilometriä olivat 6.50 min/km, 6 min/km ja 5.14 min/km. Nuo menivät vielä aika kevyesti. Juoksimme tietä pitkin Turun Linnan ympäri kierroksia ja siinä tuli hieman juteltua jopa satamassa olevista matkustajalaivoista.

Pari seuraavaa kilometriä olivat jo rankempia ja kummasti juttu porukassa loppui. Neljäs km oli 4.49 min ja viides 4.17 min. Ajattelin, että perhana en kyllä ensimmäisenä tästä porukasta putoa! Olin myös aiemmin sanonut pystyväni ainakin 4 min/km vauhtiin ja kyllä seuraava kilometri on pakko jaksaa! Sitten alkoi kuudes kilsa. Tuo pitäisi kyllä ehdottomasti hoitaa. Porukkaa alkoi pikkuhiljaa pudota. Ensin yksi miehistä, sitten toinen ja myös toinen naisista alkoi hieman jäädä taakse. Alkoi jo tuntua aika kovalta ja päätin, että ainakin tämän kilometrin kestän! Lopulta tuo kilsa tuli täyteen ja sitten jänikset kovensivat taas vauhtia. Ei mitään jakoa! Oli pakko heittää pyyhe kehään! Vielä jaksoivat 3 muuta juosta, heistä oli 2 naisia. Olipa todella kovakuntoista porukkaa. Jälkeenpäin kuulin, että yksi kaveri pysyi noin 300 metriä jänisten perässä n. 3.20 vaihtia kunnes hyytyi. Aika kova tyyppi!

Testin tulokset kuvan alla.



Olin testiin tyytyväinen. Viimeinen kilsani oli 3.53 min/km eli ihan kelpo vauhtia. Testin perusteella sain seuraavat tavoitevauhdit ja sykerahat harjoittelua varten:

Pk-alaraja 6:15/120, Aerk 5:20/135, Anak 4:20/150. Testin maksimisyke oli 167.

Juoksukoulun rehtoria Pekka J. Lehtistä lainatakseni:

  • Pk-alaraja tarkoittaa sitä, että siitä alkaa ns. Harjoitusvaikutus.
  • Aerk eli aerobinen kynnys on raja jonka alla ei juurikaan kerry laktaattiarvo "maitohappoa" ja energiana on pääasiallisesti rasvat. Eli peruskestävyysaleen harjoittelualue on Pk-alaraja - aerk, 70% kaikesta tulis olla  tuolla välillä. 
  • Yli aerk on reipasta, vauhtikestävyys alueen harjoittelua ja kertyy jo vähän happoja joita ei pysty välittömästi poistamaan. Aerk Ja anaerk eli Anaerobinen kynnyksen välissä harjoittelua tulisi olla max 20%. Vauhtikestävyys ja/tai reipasta. 
  • Anaerk on jo hapokasta ja sen yli mentäes on jo kovaa, maksinaalisen kestävyyden alue. Yli sen ei saisi Olla kuin max 10%.

Testi oli mieleenpainuva kokemus. Tuota ei ikimaailmassa olisi voinut tehdä yksin, vaan porukka auttoi ottamaan itsestä irti.

Viikolla tuli postissa myös syyskuun Ruisriikin (10 km), M55 sarjan kultamitali. Nyt voikin viikonloppuna juoda lopulta mitalikahvit!








Kommentit

  1. Mielenkiintoisen kuuloinen testi! Pitäis itsekin varmaan tarkistaa tavalla tai toisella omat sykerajat. Veikkaan että usein tulee juostua liian kovilla sykkeillä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat

Maratonin sijaan mäkitunkkausta ja tennistä

Taistellen maaliin HCM:llä

Treeniaikaa tuli lisää