Vuoden ensimmäinen kisa takana

 Vuoden ensimmäinen kisa takana

Tämän vuoden ensimmäinen kilpailu, Aurajoen Yöjuoksu, juostiin kesäkuun 18. päivä klo 22. Koronan vuoksi tapahtuma oli siirretty vajaat kaksi kuukautta eteenpäin. Hyvä puoli asiassa oli se, että sää oli sen verran lämmin (reilut 20 astetta), että ei tarvinnut aikaisempien vuosien tapaan miettiä, miten juoksuun pukeutuu. Toisaalta vajaat 10 astetta viileämpi ilma olisi ollut parempi juoksun kannalta. Juoksureitti oli lähes sama kuin aikaisempina vuosina. Lähtö ja maali olivat nyt kuitenkin Turun Linnan edustalla ja Aurajoen vartta juostiin nyt vain Teatterisillalle asti.


Ennen lähtöä oli fiilis korkealla!

Olin aikaisempien vuosien tapaan ilmoittautunut 10 km matkalle. Toisen matkan ollessa 5 km. Molemmissa matkoissa reitti oli sama, mutta kympillä juostiin kaksi kierrosta.

Alkuviikko oli ollut raskas ja olin nukkunut hyvin huonosti useamman edeltävän yön. Tästä huolimatta uskoin juoksukuntoni olevan hyvä ja Garmin juoksukelloni kertoi kilpailuennusteeksi minulle kympille 45 min. Otin siis tuon tavoitteeksi eli se tarkoittaa 4:30 min/km vauhtia. Parhain aikani Aurajoen Yöjuoksusta oli vuodelta 2013 hieman yli 44 min. Edellisen kerran vuonna 2019 juoksin matkan aikaan 45:44. Tässä valossa 45 min tuntui ihan realistiselta aikatavoitteelta.

Lähdin rohkeasti matkaan. Kolme ensimmäistä kilometriä menivät hyvin tavoitevaihdissa. Aloin kuitenkin huolestua siitä, että syke nousi turhan korkealle. Otin siksi pari seuraavaa kilometriä vähän rauhallisemmin 4:40 vauhtia. 5 km kohdalla aikani oli 22:46 eli olin reilun 45:30 vauhdissa. Lämpötila alkoi näkyä suorituksessani ja sykkeet lähtivät jälleen nousuun. 5,5 km kohdalla tuli juoma-asema ja ensimmäisen kerran Aurajoen Yöjuoksun historiassa otin vettä. Toisen mukin kaadoin päähäni ja toisesta otin kulauksen. Tuo johti hetken päästä siihen, että vatsaa alkoi pistää. Tässä kohdin heitin kaikki loputkin toiveet 45 min alituksesta, mutta uskoin kuitenkin että pääsen 46 min alle.

Pistos meni onneksi ohi noin kilometrin juoksun jälkeen ja pystyin pitämään 4:35-4:40 vauhdin. Sykkeet olivat kuitenkin omalla maksimisyketasolla, 165:ssa, kun olin juossut vajaat 8 kilometriä. Teatterisillan luona olevat lukuisat illanviettäjät kannustivat juoksijoita mukavasti, joten tuo antoi voimia jatkaa, vaikka pahalta tuntui.

Viimeiset 2 kilometriä olivat selvitymistaistelua. Koitin pitää hieman alle 4:40 min/km juoksuvauhdin ja onnistuinkin siinä hyvin. Lisäksi minulla oli oma tyttäreni johtama kannustusporukka 4 km ja 9 km kohdalla ja sain heidän kannustuksesta lisävoimia lopun taisteluun.

Onneksi oli hyvin kannustusta matkan
 aikana (kannustajan ottama kuva)

Vähitellen maali lähestyi. Toivoin vain, että tämä rääkki loppuisi. Ensin näkyi Suomen Joutsen, sitten Bore laiva ja lopulta Turun Linna. Lopulta käännös vasemmalle linnan edustalle ja maaliviivan yli. Kello seis ja katsoin kellosta: loppuaika 46:25. Ei voi olla totta! Miten tämä nyt noin hitaasti meni? Olin ollut uskossa, että nipin napin tuon 46 min alle pääsisin. Kaikki tuli kuitenkin matkalle annettua ja olin tyytyväinen, että "kidutus" loppui. Aika oli jopa 40 sekuntia heikompi kuin 2 vuotta sitten ja nyt olen harjoitellut huomattavasti kovemmin ja enemmän. Kovempaa en tuona iltana päässyt!

Tulosluettelo on lahjomaton. Jälkimmäinen 5 km 
53 sekuntia hitaampi kuin ensimmäinen

Jälkeenpäin olen miettinyt, että jos a) olisi ollut viilemämpi b) olisin juossut alun varovaisemmmin c) ei olisi ollut niin raskas ja huonosti nukuttu alkuviikko, olisinko päässyt tuohon 45 minuutin aikatavoitteeseen? Tuskinpa.  Uskon kuitenkin, että tuolloin olisi varmasti 46 minuuttia alittunut, mutta sitähän ei voi varmasti tietää.

Kaiken lisäksi kelloni väittää nyt kympin kilpailuennusteeni olevan 45:36. Kuntoni siis laski tämän suorituksen johdosta. Kellonikin oli minuun pettynyt.

En jää nyt kuitenkaan tätä pettymystä märehtimään, vaan matka jatkuu kohti seuraavia kisoja. 2 kk päästä on Paavo Nurmi maraton, jossa juoksen puolikkaan 21,1 km ja lokakuun alussa Helsinki City Maraton eli kauden päätavoite!

Aurajoen Yöjuoksu tapahtumana oli erittäin onnistunut ja reittimuutos onnistunut, koska tuolla vältettiin pahimmat keskustan jokilaivojen edustaruuhkat. Toivottavasti ensi vuonna tapahtuma pystytään järjestämään sen oikealla paikalla huhtikuun lopussa, jolloin saa mahdollisuuden parantaa tämänvuotista aikaa!












Kommentit

Suosituimmat

Maratonin sijaan mäkitunkkausta ja tennistä

Treeniaikaa tuli lisää

Taistellen maaliin HCM:llä