Andi maraton - erilainen kokemus

 200. Andi Maraton 

Uudenvuodenaattona 31.12.2020 osallistuimme yhteen erikoisimmista juoksutapahtumista koskaan eli 200. Andi Maraton tapahtumaan Salossa. Tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja nyt kyseessä oli siis jo 200. tapahtuma! Näitä on vuoden aikana useita, koska nyt oli jo 200. tapahtuma kyseessä. Tapahtuman järjestää Andi Mwegerano ja siinä juostaan koko maraton, 1/2 maraton, 1/4 maraton ja 1/8 maraton. Aikaisemmin olemme vuoden viimeisenä päivänä osallistuneet Liedon uudenvuoden juoksuun, mutta se oli koronan takia hyvissä ajoin peruutettu. Sattumalta kuitenkin huomasin, että Salossa pääsee juoksemaan. Marjukka sai houkuteltua mukaan myös Pasin ja Helenan. Helena teki omatoimilenkin ja me muut juoksimme 1/4 maratonin.

Innokkaana odottelimme tapahtuman alkua

Seurasimme viimeiseen päivään asti ilmoittautumistilannetta, sillä vielä muutama päivä aiemmin koko tapahtumaan oli vasta viisi ilmoittautunutta. Lopulta tapahtumaan osallistui 40 juoksijaa, joista 17 osallistui samalle matkalle kuin me eli 1/4 maratonille (n. 10.55 km). Matkat olivat tarkistusmitattuja ja opettelimme hyvissä ajoin nettisivuilla olleet kartat, jotta emme eksyisi. Piti juosta kaksi kertaa lyhyt lenkki (n. 2 km) ja kerran pitkä (n. 6 km). Hämmästys oli suuri, kun paikalle tultuamme sanottiin, että näitä lenkkejä ei juostakaan vaan juostaan tietä pitkin kääntöpaikalle ja takaisin! Meidän matkallamme se piti juosta 2 kertaa edestakaisin.

Andi (keskellä) kertomassa juoksijoille reitistä. 
Andin lenkit on merkitty myös opastetauluun!

Kilpailunumeroita ei tänä vuonna ollut ja osallistumismaksun maksaminenkin perustui lähinnä hyvään tahtoon eli niitä ei merkitty mitenkään ylös eikä tarkastettu. Onneksi meillä oli kuitenkin varattu mukaan tasaraha, koska vaihtorahaa ei ollut. Andi toimi itse toimitsijana. Kun lähdön aika koitti n. klo 15, Andi varmisti kaikilta, että jokaisella oli varmasti kello, sillä jokaisen piti hoitaa itse oma ajanottonsa. Andi otti porukasta valokuvan ja lähdimme liikkeelle komennon "Yksi, kaksi, kolme" saattamana.

Itselläni ei ollut tarkoitus repiä tällä kertaa "henkihieveriin". Kilpailunumeroa kun ei ollut rinnassa. Tarkoitus oli kuitenkin juosta ihan reippaasti ja Pasin kanssa taivallettiin yhdessä ensimmäinen n. 5,3 km puolikas n. 27 minuutin vauhtiin. Pidettiin toisella lenkillä samaa tasaista vauhtia ja ohitettiin myös pari juoksijaa matkalla. Pasi joutui lisäksi tekemään reilun kilometrin spurtin, koska hänen kengännauhansa aukesi ja hänen piti ottaa minut kiinni. Loppusuoralle tultaessa viimeisin ohittamamme kaveri otti loppukirin ja tuli rinnallemme ja yritti ohi, mutta kuten minut hyvin tuntevat tietävät, minulla on sen verran kilpailuhenkeä, että meikäläistä ei loppusuoralla ohiteta ja kyseinen kaveri jäi lopulta noin 20 metriä. Loppuaikani oli 53.59. Olin todella tyytyväinen, sillä sykkeet pysyivät koko juoksun ajan anaerobisen kynnykseni (150) alla  keskisykkeen ollessa 136 eli hyvä vauhtikestävyysharjoitus tuli!

Maaliin tultuamme piti ilmoittaa tulokset. Se osoittautui haastavaksi operaatioksi, sillä Andi näpytteli tulokset puhelimensa avulla nettiin. Operaatio oli hidas ja tuli paljon virheitä. Onneksi eräs nuoremman sukupolven juoksija tuli ystävällisesti avustamaan tulosten syöttämisessä ja saimme tulokset lopulta sisälle pian Marjukan maaliintulon jälkeen. Rahalle sai myös hyvin vastinetta, sillä maalissa oli tarjolla kahvia, vettä, leipää ja jugurttia kuin isommassa tapahtumassa konsanaan. 

Kotimatkalla sitten katsottiin netistä tuloksia ja kas kummaa: kaveri, joka jäi minulle 20 metriä loppukirissä, oli ilmoittanut 2 sekuntia nopeamman ajan kuin minä! Onneksi ei ollut kuitenkaan mitalit jaossa, joten ei tarvinnut tehdä protestia. Diplomin sai jokainen itse tulostaa netistä sekä englanniksi että suomeksi.

Pakkohan se diplomi oli tulostaa
 ja vielä englanniksi!

Tapahtuma oli mukava kokemus ja todella kunnioitettavaa, että Andi jaksaa järjestää näitä tapahtumia. Lisäksi hän oli itse, ainakin tulosluettelon perusteella, juossut kyseisenä päivänä maratonin aikaan 8.54. Ilmeisesti hän oli toimitsijahommat hoidettuaan jatkanut klo 10 alkanutta maratoniaan!

Tapahtuman nettisivut löytyvät täältä: https://www.mwegerano.com/andi-maraton/index.php

Kommentit

Suosituimmat

Maratonin sijaan mäkitunkkausta ja tennistä

Treeniaikaa tuli lisää

Taistellen maaliin HCM:llä