Juoksua "jäässä" ja jäällä

 Parin viime viikon aikana on ollut Turun mittakaavassa kovat pakkaset. Lukemat ovat pyörineet -10 ja -15 pakkasasteen välillä ja tuo aiheuttaa omat haasteensa juoksutreeneihin. Minun kohdallani nuo lukemat ovat nostaneet kynnystä lähteä juoksulenkille, mutta kokemusta on kuitenkin kertynyt muutamasta kovasta pakkaskelistä. Lisäksi, kun nyt kerrankin on Turussa kunnon hiihtokelit, niin pari pidempää juoksulenkkiä on korvaantunut 3 tunnin hiihtolenkillä.

Hiihtoladut ovat houkutelleet viime aikoina juoksun kustannuksella!

Tällä viikolla tiistain juoksukoulutreeneissä oli luvassa 1000 metrin vetoja kympin kilpavauhdilla. Pakkasta oli vajaat 15 astetta ja autosta ulos päästyäni huomasin, että nyt on oikeasti kylmä! Onneksi ei sentään tuullut, joten ei ollut sentään pahin mahdollinen keli. Olin kuitenkin unohtanut laittaa nilkkoja suojaamaan lämpösäärystimet ja nopeasti huomasin, että nuo olisivat olleet tarpeen. Teimme lopulta kunnon lämmittelyn jälkeen neljä tonnin vetoa n. 4.30 min/km vaihdilla. Tuo meni yllättävän hyvin, vaikka ilma oli kuiva ja kylmä. Huomasin myös, että paksummat hiihtohanskat ja tuubihuivi kaulaa suojaamassa olivat hyvä valinta. Juoksun jälkeen olisi ehdottamasti pitänyt mennä saunaan, mutta en ollut älynnyt laittaa sitä lämpiämään. Hytisin kylmästä lähes koko loppuillan.

Tänään lauantaina uskaltauduin juoksemaan Pitkäsalmen jäälle. Tarkoitus oli alunperin juosta vain salmen poikki Hirvensalosta Uittamolle, mutta koska oli niin komea ilma, juoksin salmen suuntaisesti reilun parin kilometrin pätkän jäällä. Jäällä oli paljon selkeitä kulku-uria ja ihmisiä, joten tuo tuntui turvalliselta. Juoksu oli kuitenkin hyvin raskaan tuntuista, joten en lähtenyt sen pidemmälle.

Jäällä olivat aurinkolasit tarpeen!

Helmikuusta taitaa tulla heikoin juoksukuukauteni vähään aikaan, mutta juoksun sijaan on tullut hiihdettyä, joten en usko, että juoksukunto on liikaa tästä kärsinyt. On hyvä tehdä välillä vähän muutakin, vaikka juoksukoulun vetäjä sanoikin minulle, että "Hiihdosta ei ole juoksun kannalta mitään hyötyä paitsi ehkä hapenottokyvyn kannalta. Tuo kun ottaa ihan eri lihaksiin eikä ole mitään iskutusta," 

Viikon päästä suuntaamme Lappiin joka tapauksessa viikon hiihtoleirille! Helsinki City Maratoniin on tänään vain 3 kuukautta. Pystytäänköhän tapahtuma järjestämään suunnitellusti?



Kommentit

Suosituimmat

Maratonin sijaan mäkitunkkausta ja tennistä

Kisailua

Taistellen maaliin HCM:llä